Boostia luonnosta

   Vaelluscase Kuusamoon 6.-12.6.2015.

#12 Helsinkiläistä nuorta

#55 km

#mäkiä, hankalaa maastoa, vettä, tuulta, aurinkoa ja koti-ikävää.

Lähdin mukaan Boosti-hankkeen työntekijänä Luotsitoimintojen, Poikientalon ja Boosti-hankkeen yhteiseen vaellusryhmään, mikä huipentui Kuusamon vaellukseen. Vaellukseen valmistautuminen nuorten kanssa aloitettiin jo hyvissä ajoin keväällä. Kun vaellusryhmään lähdetiin etsimään ja motivoimaan nuoria. Ennen varsinaista vaellusta nuorille ja vanhemmille järjestettiin info-ilta missä kerrottiin mm. mitä varusteita kannattaa ottaa vaellukselle mukaan. Nuorten kanssa mentiin Nuuksioon yhdeksi yöksi harjoittelemaan vaellusta varten. Varsinainen vaellus oli huikea kokemus osallistujille. Hienoja maisemia, itsensä ylittämistä, joukkue henkeä, toisten auttamista, kipeitä lihaksia, kovaa työtä ja hauskoja tarinoita.

IMG_4275

Poimintoja nuorten kanssa käydyistä keskusteluista liikuntaan liittyen

-Liikuntaharrastukset liian kalliita, ei ole varaa harrastaa. Kaikilla pitäisi olla varaa harrastaa.

-Liikunta jäänyt kun koulun lukujärjestys muuttunut ja se on mennyt sählyharrastuksen päälle

-Nuoria pitäisi kuunnella enemmän, toisaalta pitäisi olla ehdoituksia mitä voi tehdä ja niistä enemmän tietoa, tyhjästä on vaikea keksiä mitään.

-Koululiikunnassa on oma pelaaja porukka, jos siitä jää ulkopuolelle on vaikeaa

-Lopussa osa nuorista kertoi jatkossa kävelevänsä enemmän ulkona luonnossa ja muutama nuori kyseli ohjaajilta, vinkkejä vaelluspaikoista.

 

Havaintoja luontoliikunnastaIMG_0105

– Nuoret eivät välttämättä koe, että luonnossa liikkuminen on liikuntaa. Eräs nuori sanoi ettei liiku ja liikunta on tylsää. Oli kuitenkin kova vaeltaja reissulla, ihmettelin miten tämä on mahdollista, nuori vastasi että käy kävelemässä joka päivä.

-Luonnossa liikunta tulee huomaamatta

-Vaellusryhmään osallistuminen kehittää sosiaalisia taitoja, ryhmässä toimimista, lisää rohkeutta toimia muiden kanssa. Teltan pystyttämiseen tarvitaan useampi ihminen ja siinä on pakko tehdä tiimityötä.

– Reissussa nähtiin ja koettiin itsensä ylittämistä, sitkeyttä, näistä hyötyä arjessa kun kotisohva tai tietokone meinaa voittaa kun olisi aika lähteä liikkumaan.

 

Kaiken kaikkiin reissu oli mahtava kokemus allekirjoittaneelle ja uskon sen olleen sitä myös nuorille niin liikunnan kuin kokonaishyvinvoinnin osaltakin.

WP_20150610_12_44_48_Pro

T:Niklas- Boosti