Boosti innostaa liikkumaan

Minnaa, 15, ei aiemmin kiinnostanut liikunta. Kun hän muutama viikko sitten tuli mukaan Boostin toimintaan, on mielenkiinto pikku hiljaa alkanut herätä.

  • Olen käynyt ohjaajani Ritan kanssa kokeilemassa kehonpainoharjoittelua, frisbeegolfia ja kuntosalilla. Ensi kerralla mennään vesijuoksuun.

Minnaa kiinnostaisi myös jousiammunta, jota hän pääsee pian Boostin kautta kokeilemaan.

Boosti on jo vaikuttanut Minnaan. Hän on etsinyt mielenkiintoisia liikuntalajeja Googlesta, käynyt oma-aloitteisesti lenkillä ja alkanut syödä terveellisesti.

2

 

Henkilökohtainen ohjaaja boostaa eteenpäin

Nuoriso-ohjaaja Rita Tuohimaa on Minnan henkilökohtainen ohjaaja. Hän tutustuttaa Minnaa eri lajeihin, ja samalla tulee juteltua kaikkea maan ja taivaan väliltä.

  • Boostissa on tärkeää, että nuorilla on oma ohjaaja, sillä kannustus ja tuki ovat tarpeen, kun kokeillaan uusia liikuntalajeja. Liikuntahalleihin ja kuntosalille on myös korkea kynnys mennä yksin, on mukavampaa ja turvallisempaa mennä toisen kanssa.

Boosti tarjoaa nuorille myös ryhmätoimintaa. Osalla Boostiin mukaan tulevista nuorista voi olla negatiivisia kokemuksia erilaisista ryhmistä. Siksi Boostin toiminnassa tärkeässä osassa on ryhmäytyminen. Erilaisten pelien, leikkien ja ryhmätehtävien jälkeen ujoinkaan ei voi olla innostumatta.

 

InstagramCapture_1094c99f-3753-4d67-9bfc-c7d635a6acfd

  • Lajilla ei ole niinkään merkitystä vaan sillä, että kaikki kokevat toiminnan turvalliseksi ja mukavaksi, Boostin projektisuunnittelija Niklas Hjort painottaa.

 

Boosti on lähtenyt vauhdilla käyntiin

Boosti starttasi syksyllä. Toiminta on lähtenyt käyntiin hyvin, ja yhteistyökumppaneita on kertynyt jo mukavasti. Boostin toiminnassa on tällä hetkellä kolmisenkymmentä nuorta. He ovat tulleet mukaan toimintaan koulujen, lastensuojelun, nuorisopsykiatrian ja Poikien Talon kautta.

Nuoret saavat ehdottaa lajeja, joita haluavat kokeilla. Boostin ideana on lähteä kokeilemaan lajeja sinne, mistä niitä löytyy, ei tuottaa itse toimintaa.

  • Helsingissä on niin hyvät mahdollisuudet liikkua, että jokaiselle löytyy kiinnostuksen kohteita. Kaikki toimintaan mukaan tulleet nuoret on saatu liikkeelle, koska nuoret saavat riittävästi tukea ja kannustusta sekä vaikuttaa siihen, mitä tehdään.

3

 

Miksi nuoret eivät liiku?

Markus, 16, on viihtynyt enemmän pelien maailmassa kuin lenkkipoluilla. Boostin kautta hän haluaa tulla liikunnallisemmaksi.

  • Haluaisin kokeilla esimerkiksi kalliomaastopyöräilyä, Markus suunnittelee.

Minna, Markus, Niklas ja Rita uskovat, että nuoret liikkuvat yhä vähemmän esimerkiksi siksi, että nuorten maailma on kännyköineen ja tietokonepeleineen niin erilainen kuin ennen. Ne ovat vieneet aikaa liikkumiselta.

  • Ja koululiikunnasta on monella huonoja kokemuksia, Minna lisää.

Liikkuminen on nykyään yhä kilpailuhenkisempää, vaikka liikunnan pitäisi olla kivaa ja tuottaa onnistumisentunteita.

  • Palkitsevinta on kun ylittää itsensä. Ei pidä verrata itseään muihin vaan mitata mitä saa itsestään irti, Markus pohtii.

Voiko sitä sen paremmin sanoa?