Nuoret liikuttivat nuoria malminpalloiluhallilla

Idea liikuntapäivästä lähti liikkeelle Boosti-hankkeessa mukana olevalta 16-vuotiaalta Richardilta, joka halusi järjestää tapahtuman. Hankeen projektisuunnittelija Niklas Hjort tarttui ajatukseen, ja niin ideaa lähdettiin kehittämään.

Ennen kuin alkusyksyn tapahtumapäivä koitti, koottiin joukko nuoria, pidettiin monta suunnittelupalaveria ja kohdattiin muutama haaste.

– Niklas ehdotti yhteistyötä, ja minä innostuin. Tiesin, että Malmin kirjastossa hengailee nuoria, joten kävimme Niklaksen kanssa pyytämässä heitä mukaan. Pojat olivat heti innolla mukana, Malmin aluetyöntekijä Tiina Papunen kertoo.

Tapahtuman tarkoituksena oli antaa alueen nuorille mahdollisuus tulla kokeilemaan, millaisia liikuntalajeja Malmilla voi harrastaa, sillä läheskään kaikki eivät tiedä, miten monipuoliset mahdollisuudet alueella on. Tärkeässä asemassa tapahtuman onnistumisen kannalta olivat suunnittelijanuoret.

– Haluamme boostata nuoria liikkumaan enemmän. Olemme huomanneet, että kun nuoret saavat auttaa muita liikkumaan, he liikkuvat myös itse enemmän, Niklas sanoo.

Haasteita ja onnistumisia   

Kun porukka oli koottu, ryhdyttiin suunnittelemaan tapahtumaa ja sovittiin työnjaot. Ideat sinkoilivat sinne tänne: sumopainia, kuntonyrkkeilyä, kaupunkisotaa, trampoliini, futsalia… Osa ideoista toteutui, osasta piti luopua.

Seuraavaksi ryhdyttiin etsimään yhteistyökumppaneita sekä miettimään käytännön järjestelyitä ja markkinointia, johon saatiin apua Malmin kirjastolta. 09 Helsinki Human Rights lupautui mukaan, ja järjestön kautta tapahtumalle saatiin työntekijöitä ja tilat Malmin palloiluhallilta.

09 Human Rights tarjoaa lapsille ja nuorille liikuntatoimintaa sekä  aamu- ja iltapäiväkerhoja. Syyslomalla Malmin palloiluhallilla järjestetään liikunta-aiheiset Syyssähinät.

– Meidän toimintamme tarkoitus on samanlainen kuin tämän nuorten järjestämän liikuntapäivän – koota lapset ja nuoret yhteen liikunnan avulla tutustumaan uusiin lajeihin ja toisiinsa, 09 Human Rightsin Mishel Odeh sanoo.

Hän otti vastuulleen tapahtuman kouluyhteistyön, ohjasi itse tapahtumassa nuoria ja toimi joka paikan höylänä.

Kompromisseja ja vastuutehtäviä

Kun tapahtumapäivä koitti, huomattiin, että kaikkia toimintoja, kuten sumopainia, ei voida järjestää. Hienosti nuoret kuitenkin kokosivat eri liikuntapisteet kasaan ja ryhtyivät ohjaamaan tapahtumaan saapuneita ala- ja yläkouluikäisiä. Kullakin nuorella oli vastuullaan oma toimintapiste. Richardin vastuulla oli hänen itse kehittelemänsä peli.

– Siinä oli erilaisia toimintoja, esimerkiksi juoksua, tasapainotehtäviä ja pallon heittoa koriin, Richard kertoo.
Aamupäivällä tapahtumaan saapui koululuokkia, iltapäivällä yksittäisiä lapsia ja nuoria vapaa-ajallaan.

– Hienosti meidän nuoret järjestivät ja ottivat vastuutehtävänsä haltuun, Tiina kiittelee.

Myös Niklaksen mielestä nuoret ottivat roolin lasten liikuttajana vakavasti.

– Nuoret kasvoivat prosessin aikana, ja huomasin, kuinka ylpeitä he olivat saavutuksestaan.

Richardin mielestä tapahtuma onnistui hyvin, vaikka jotkut lapset olivatkin turhan aktiivisia. Mutta Richard on tottunut siihen, sillä hän vetää lapsille  liikuntakerhoa keskiviikkoisin.

Anas, 14, tuli mukaan liikuntapäivän suunnitteluun Malmin kirjastosta. Anasin mukaan tapahtuman järjestämisessä oli haasteita.
– Julisteet laitettiin jakoon liian myöhään, mikä varmaan vaikutti siihen, että tapahtumassa ei ollut niin paljon väkeä kuin toivottiin.

Lisäksi piti tehdä kaikenlaisia järjestelyjä, suunnitella kilpailuja ja hankkia palkintoja.

Niklaksen mukaan oli hyvä, että nuoret pääsivät opettelemaan ryhmässä toimimista ja kompromissien tekemistä.

– Tapahtuman suunnittelun edetessä annoimme nuorille yhä enemmän vastuuta.

Itse tapahtumassa Anas ohjasi lapsia ja nuoria ja korjasi ongelmatilanteita. Anas voisi olla mukana järjestämässä tapahtumaa uudestaankin, sen verran hyvä kokemus liikuntapäivä oli. Itse asiassa seuraava tapahtuma häämöttää jo.

– Olen mukana järjestämässä Malmin Tubemiittiä.