Miten tukea nuoria kaverisuhteissa?

Mukava töihin paluu…sattumalta törmäsin juna-asemalla yhteen Koillisluotsista tuttuun nuoreen. Kysyin mitä kuuluu? Hän vastasi, hyvää… hymyssä suin ja kertoi olevansa menossa kaupasta ostamaan sipsiä koska, Boostissa mukana oleva nuori oli tulossa hänen luo kylään. Nuoret ovat tutustuneet meidän toimintojen yhteisillä retkillä ja leireillä.

Myöhemmin luin kouluterveyskyselyiden tuloksia, missä kerrottiin, että suurin osa helsinkiläisistä lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä ja voi hyvin. Huolestuttavaa oli kuitenkin se että, joka kymmenellä yläluokkalaisella ei ole läheistä kaveria ja monet kokevat yksinäisyyttä. Juna-asemalla tapahtunut kohtaaminen alkoi tuntua vieläkin merkityksellisemmältä. Olemme tehneet jotain oikein. Mistä voi olla ylpeä.

Haluaisin jakaa joitain vinkkejä teille miten ammattilainen voi vaikuttaa nuorten kaverisuhteiden löytymiseen ja yksinäisyyden vähentämiseen. Kommentoi ja jaa omat vinkkisi rohkeasti.

 

  1. Pyydä nuori mukaan. Pelkkä mainos toiminnasta ei välttämättä riitä. Jos taustalla on kokemuksia siitä että ei kuulu porukkaan tai kokemus siitä ettei ole riittävän hyvä, on hyvä henkilökohtaisesti pyytää toimintaan mukaan. Viestinä: ”Kiva jos tulisit, olet tärkeä.
  2. Järjestä tilanteita missä voi turvallisesti kohdata muita nuoria, jokaiselle sopivalla tavalla. Joillekin nuorille isot ryhmät voivat olla aluksi haastavia, siksi monesti ensin voi tutustua vaikka muutaman nuoren kesken.
  3. Mahdollista yhteistä toimintaa. Yhteisen tekemisen esim. liikunnan, pelien avulla on helpompi tutustua, ei tarvitse heti puhua. Tekemisen pitää olla hauskaa yhdessä oloa ilman suorittamista tai voittamista.
  4. Auta nuoria solmimaan kaverisuhteita. Kehota esim vaihtamaan yhteistietoja, tapaamaan vapaa-ajalla, pelaamaan yhdessä.
  5. Anna aikaa. Kaverisuhteet eivät synny hetkessä. Siksi toiminnassa pitää olla pitkäjänteisyyttä. Parhaiten kaverisuhteet ovat löytyneet pidemmissä tapaamisissa esim. retkillä ja leireillä. Niissä on aikaa tutustua ja saada kokemuksia siitä, että olen ihan ok tyyppi muiden silmissä.

 

#Boosti #Luotsitoiminta #Kaverit